Bár írhatnék az El Classico következő fordulójáról is, de találtam egy még érdekesebb dolgot. Úgy néz ki, hogy nem csak az online cégek kerültek célkeresztbe, hanem a kis nyerőgépeseknek sincs maradásuk.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár "Audi_S8" János a jelenlegi 100.000 forintról ennek ötszörösére, azaz 500.000 forintra kívánja emelni a játékgépenkénti adó összegét. Hogy tisztába legyünk a nagyságrendekkel, jelenleg több, mint 24.000 játékgép után fizetnek 30 milliárd forintnál is nagyobb összeget, plusz mégegyszer ennyit járulékok, adók formájában a szakmából, miközben a bevallott bevétel 80 milliárd forint körül alakul. Ebből a bevételből fizetik a bérleti díjat a vendéglátóhelyeknek, az adót, a szervízelést és az új gépek beszerzését, hiszen a régi gépek hamar elvesztik népszerűségüket.

A költségvetési bevételek extrém növelése, mint oly sok esetben a történelem folyamán, itt sem lenne egyértelmű kimenetelű. Ötszörös bevétel helyett, akár még a jelenleginél is kisebb lehet, hiszen a Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint ez a bevétel Európában is példátlanul magas lenne, és a piac összeomlása miatt ez a bevétel megszűnne, hiszen nem lenne játékgép, ami adót termelhetne. Olaszországban, Németországban is kb. 1300-1500 euró egy gép havi bevétele, itthon kicsivel ezer euró alatti a bevallot érték - ez jóval kevesebb, mint a tervezett 500.000 forintos, azaz 1600 eurós adó. Mint mindig, felhívták a figyelmet az online piac jogi rendezetlenségére, és azt gondolom, hogy nem jár messze egy távolabbi ötlettől, amiről még hallani fogunk, és nem tőlük.

Ha megszűnnek az offline kaszinók és játékgépek, akkor ugyan a játékosok egy része más szórakozás után fog nézni, de a szenvedélyes és szenvedélybeteg emberek meg fogják találni a megoldást, és ez nem lehet más, mint az online piac. És minő véletlen, pont az elmúlt napokban jutott el odáig a Szerencsejáték Zrt, hogy erre a piacra nemzetközi színvonalú termékkel lép be, ami őszre elvileg már élesben is kipróbálható lesz. A jövedelem tehát nem feltétlenül fog véglegesen kiesni az államkasszából, de az biztos, hogy ha a javaslatból törvény is lesz, az egyik konkurens ágazat őszre biztosan elveszti erejét.

Néhány további érdekesség a témát illetően: a nyerőgépek kifizetési aránya jó esetben 80%-os, ez az online kaszinókban 94-98% között mozog, azaz ennyi pénzt ad vissza a gép adott tét után. Az online "nyerőgépek" szigorúan ellenőrzött szoftverek, amiket nem a kaszinó üzemeltet, hanem szolgáltatók, akik nem érdekeltek semmiféle csalásban, míg az offline játékgépeknél a mai napig nem lehetetlen a gép "beállítása", elég egyszerű elektronikus panelekről van szó...

Az online cégek illegalitása az egyetlen közös nevező a Szerencsejáték Zrt és a Szerencsejáték Szövetség között - nos, nehéz illegálisnak nevezni szerintem egy londoni tőzsdén jegyzett céget, de persze ez értelmezés kérdése. Az online piac szabályozásáról újabban megint keveset hallani, de ne legyenek kétségeink, a bevétel kell, és nem véletlen a monopol helyzetben levő Sz Zrt készülődése sem. A nagy kérdés csak az, hogy a kormányzati szándék a külföldi cégek lehetetlenné tevése, mint történt ez Franciaországban, vagy megadóztatása, ami a bevételeket is növeli, meg az ellenőrzést is lehetővé teszi, mint a többi európai országban.

Egy dologban ne legyen kétségünk: bár a piac minden oldala hangsúlyozottan beszél arról, hogy a másik két konkurens elhanyagolja a szenvedélybetegeket, valójaban az igazi nyereség senkinek sem a heti egy lottót vásárló, vagy egyszer fogadó, vagy 500 forint aprót eljátszó kicsi játékosból születik...